FAIR-VAN-MIJN-BEDSHOW | FRENCH WARDROBE SYSTEM

Volgens ClosetMaid heeft de gemiddelde vrouw maar liefst 103 items in haar kast hangen. Genoeg kleding om veel outfits mee te maken, zou je zeggen. Toch wordt de quote: “I have been shopping all of my life and still have nothing to wear” veelvuldig gedeeld op sociale media. Het French Wardrobe System bestaat al een aantal jaren, maar kan nog steeds een uitkomst bieden voor het grote kleding-probleem.

Het French Wardrobe System heeft haar naam te danken aan (hoe kan het ook anders) de Françaises. Franse vrouwen staan erom bekend er altijd op en top vrouwelijk en modieus uit te zien, ook al maken ze vrijwel alleen maar gebruik van basics. Jij kunt dat ook, als je het systeem ten minste goed toepast.

Kort samengevat doe je bij het French Wardrobe System afstand van items die nergens bij passen. Verder voeg je basics toe aan je garderobe: dit kan een wit T-shirt zijn, een jeans of zelfs een rugzak. Ieder modeseizoen (dus elk halfjaar) mag je vijf ‘trendgevoelige’ items aanschaffen. Dit kunnen accessoires zijn, maar ook andere kledingstukken die op dat moment een trend zijn. Als de items maar persoonlijkheid toevoegen aan jouw garderobe, dan heb je er het meeste plezier van.

Miskopen zijn bij het French Wardrobe System verleden tijd, evenals de tijd die je kwijt bent aan het urenlang treuzelen voor je kledingkast. Al enthousiast geworden? Nog even wachten: voordat je kan beginnen met het systeem, moeten er wel een paar stappen doorgelopen worden.

 • STAP 1

Ruim je kledingkast op. Ga kritisch al je kledingstukken bij langs en verkoop de kledingstukken die je al meer dan een jaar niet hebt gedragen. Dubbele kledingstukken, zoals twee keer een jeans of een wit T-shirt, mogen ook weg.

 • STAP 2

Als je na het opruimen geen basics meer in je kledingkast hebt liggen, is het handig om daarin te investeren. Let erop dat de items lang meegaan en daarbij van duurzame en hoogwaardige materialen zijn gemaakt. Ook zou het mooi zijn dat je de basics overal bij combineren kan en de items tijdloos zijn.

 

De basics

 • STAP 3

Als je alle basics in je kast hebt hangen, is het tijd voor het échte werk. Per halfjaar mag je dus maar vijf ‘trendgevoelige’ items aanschaffen. Omgerekend is dat per maand ongeveer één kledingstuk. Wat voor mij het beste werkt, is om een verlanglijst op te gaan stellen om mij te houden aan dit aantal kledingstukken.

 

Mijn wishlist

Omdat ik nog niet alle basics in mijn kledingkast heb hangen, wil ik mij eerst daarop focussen. Ik heb echt gezocht naar kledingstukken die duurzaam geproduceerd zijn en stoffen bevatten waar ik nog lang plezier van heb. Wat mij heeft geholpen bij deze zoektocht, is de site ‘Rank a Brand’. Op deze site kun je checken en vergelijken welke merken het meest duurzaam zijn.

Basic wit T-shirt van Armedangels

Basic zwart T-shirt van Armedangels

Gestreept T-shirt van Miss Green

-Een mooie zwarte en witte trui van Teym

Handtas (in plaats van een schoudertas)

 

Q: Hoeveel kledingstukken heb jij?

Bron foto’s

 

 

 

10 Comments

 • Reply Julie 13 juni 2019 at 17:05

  Wat een handig systeem! Ik weet niet of ik hiernaar zou kunnen leven maar het lijkt me wel overzichtelijk! 🙂

  • Reply Anke 13 juni 2019 at 18:10

   Ja hè! (:

 • Reply Skincarebynaomi 13 juni 2019 at 21:42

  Wat een leuk en goed idee. Nog nooit van gehoord eerlijk gezegd. De laatste tijd ben ik al veel.kritischer geworden, ook met kopen. Als ik twijfel koop ik het niet.

  • Reply Anke 14 juni 2019 at 11:18

   Bij twijfel niet kopen is een hele goede regel, ga zo door!

 • Reply Melanie Hoogvliet 14 juni 2019 at 07:33

  Ooooh ik heb aardig wat kledings stukken in me kast hangen maar doe ook regelmatig wat weg. Dus zo blijft het eigenlijk altijd wel in balans

  • Reply Anke 14 juni 2019 at 11:20

   Goed dat je jouw garderobe in balans houdt!

 • Reply Manon 15 juni 2019 at 13:20

  Ik kijk ook een keer in het jaar/half jaar wat weg kan. Ik houd alleen niet van basic dingen, haha.

  • Reply Anke 17 juni 2019 at 19:22

   Dat is ook weer een kwestie van smaak, natuurlijk! Ik houd ook niet zo van een outfit met alleen maar basics, meestal draag ik één basic die ik afwissel met een wat opvallender item.

 • Reply Manon Ruitenberg Fotografie 18 juni 2019 at 11:29

  Wat een handig systeem! Ik vraag me af aan hoeveel items ik kom.

  • Reply Anke 18 juni 2019 at 15:29

   Ja hè! (:

  Leave a Reply