ZUSTAINABOX VAN JULI + MINI-REVIEW PRODUCTEN (EN KORTINGSCODE)

We kennen ze allemaal wel: van die verrassingsboxen waar je heel blij van wordt, maar eigenlijk niks aan hebt. Stop je de zoveelste deodorant in jouw voorraadkast, evenals een lippenstift die misschien niet helemaal jouw kleur is. ZustainaBox kan daar nog wel eens verandering in gaan brengen. Alle producten in deze box zijn vegan, plasticvrij en low-impact geproduceerd. Producten waar je veel plezier aan kunt beleven, dus. De laatste tijd hoorde ik steeds meer positieve verhalen over deze box, dat ik besloot zelf ook member te worden.

Met ZustainaBox ontvang je iedere twee maanden rond de zeven of acht eco-producten waarmee je jouw huidige spullen stap voor stap kunt vervangen. Voor omgerekend vijf euro per week kun je al member worden, dat betekent dat de box per keer €43,- kost. Na betaling kun je opzeggen wanneer je wilt. Het versturen van de ZustainaBoxen wordt zo CO2-neutraal mogelijk geregeld: binnen dertig steden in Nederland worden de boxen per fietskoerier naar de members gebracht. Hiervoor werkt ZustainaBox samen met onder andere het bedrijf Fietskoeriers, die door weer en wind bezorgen, met enkel bruine boterhammen en spierkracht als brandstof. Buiten de steden worden de pakketjes bezorgd door DHL, omdat het voor de fietskoeriers bij grote afstanden helaas lastig te regelen is. Leuk feitje: om de CO2-uitstoot van de bezorging te compenseren, beschermt ZustainaBox gezonde Nederlandse bomen tegen onnodige kap. Dit doen ze door €1,- per box te investeren in hun eigen bos via The Forest Project. Zo zorgen ze dat gezonde bomen blijven staan, zodat deze onze lucht kunnen zuiveren (bron). Een win-win situatie, dus! Benieuwd naar de producten die ik ontving in mijn eerste ZustainaBox? Hier komen ze:

 

1. HENNEPTHEE

In de lente, de zomer, de herfst en de winter (krijg je ‘Cupido’ van Jan Smit al in je hoofd?): thee is en blijft mijn favoriet. Zelfs als het hartje zomer is met dertig graden op de teller, maak je mij blij met thee. En dan het liefst ouderwetse, losse thee. Want: minder plastic! In veel theezakjes wordt namelijk plastic verwerkt, waardoor ze niet goed gerecycled kunnen worden en daarom zorgen voor stapels afval. Ook wordt de meeste thee die we drinken geplukt in verre, tropische landen (bron). Om deze redenen – en omdat het gewoon onwijs lekker is – drink ik losse thee. Mijn favoriet van dit moment is de ‘heksenthee’ van biologische en duurzame winkel ‘WAAR’. Maar omdat ik ook andere smaken wil ontdekken, was ik blij om deze hennepthee in mijn allereerste ZustainaBox tegen te komen. Ik ben er nog niet zo zeker van dat deze thee mijn favoriete heksenthee kan vervangen. Ik vond ‘m lekker, maar de smaak was niet heel speciaal. Wel ben ik te spreken over het idee van de thee: de bladeren waren eerst een ongebruikt restproduct, nu hebben ze een mooi doel gekregen (bron).

DUTCH HARVEST HENNEP THEE HEMP CHAI 4,99

 

2. SHAMPOO + 3. ZEEPHOUDER

Voorheen gebruikte ik altijd shampoobars van de Lush omdat veel mensen er zo lyrisch over waren. Ik was er echter niet zo’n fan van en besloot weer over te stappen naar mijn oude, vertrouwde shampooflessen. Helaas zorgen shampooflessen voor bergen plastic afval. Maar niet alleen de verpakkingen zijn vervuilend: ook worden er allerlei chemische stofjes aan de shampoo toegevoegd. Niet goed voor jezelf én niet goed voor de natuur. Deze shampoo van Primal Essence is handgemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten en ruikt naar lavendel, bergamot en limoengras. Toen ik de ZustainaBox uit de brievenbus haalde, was deze geurcombinatie overduidelijk aanwezig. I love it! Helaas blijft de geur niet lang hangen tijdens en na het douchen. Ook moest het even wennen dat de shampoo niet schuimt, daar krijg ik altijd een minder schoon gevoel van. Dat is onder andere één van de redenen dat ik gestopt was met het gebruiken van de shampoobars. Maar ik herinnerde mij nog een reden: voor mijn gevoel krijg ik er juist vet haar van. Toch blijf ik proberen, want ik wil deze shampoo heel graag een kans geven. De bamboe zeephouder die ik bij de shampoo heb gekregen is bedoeld om het zeepje op te bewaren. Omdat zeep een natuurlijk product is, is het beter om deze goed op te laten drogen op een rekje in plaats van in een afgesloten zeepbakje. Als je shampoo zo opdroogt blijft hij langer goed (bron).

ALL HAIR TYPES SHAMPOO BAR 9,99 // BAMBOO SOAP SAVER 7,00

 

4. HERBRUIKBARE KOFFIEBEKER

Stiekem gebruik ik best wel vaak wegwerpbekertjes, bijvoorbeeld op het station, op school of in het ziekenhuis. Deze bekertjes lijken best wel handig en onschuldig, maar dat zijn ze in de praktijk niet. Ze bevatten namelijk een dun laagje plastic coating, waardoor ze niet makkelijk gerecycled kunnen worden. Deze herbruikbare koffiebeker van ZuperZozial is gemaakt van 80% bamboe en maïs pulver. Hierdoor is hij licht van gewicht en is ‘ie makkelijk mee te nemen. Eén nadeel: aan de substantie van bamboe en maïs wordt melaminehars toegevoegd. Helaas is deze hars een vorm van plastic. Deze hars is echter nodig om de producten vorm te geven. De herbruikbare beker is dus niet helemaal plasticvrij. Gelukkig bespaar je met deze koffiebeker zoveel single use-plastic, dat het al een hele belangrijke stap is naar een plasticvrij leven. ZustainaBox beweert namelijk als je wekelijks drie koffie to-go haalt met deze beker, je op jaarbasis 156 bekertjes afval voorkomt. En aangezien je bij de meeste koffiezaken op stations 25 cent korting krijgt als je jouw eigen beker meeneemt, het ook al snel 39 euro per jaar scheelt (bron). Ik heb de beker overigens nog niet getest. Wel kan ik zeggen dat de koffiebeker heel stevig aanvoelt.

MINI CRUISER 7,95

 

5. BAMBOE TANDENBORSTEL

Ik gebruik al jarenlang een elektrische tandenborstel, maar ik vond het tijd voor verandering. Ik ergerde me dood aan het feit dat ik de tandenborstel telkens op moest laden als hij leeg was (stiekem ben ik te lui om hem telkens op te laden, maar hé, daar hebben we het niet over). Ik was al van plan om een ‘gewone’ tandenborstel aan te schaffen, dus ik kon mijn geluk niet op toen ik deze van NextBrush in de box tegenkwam. Het is ook nog eens een eco alternatief: de tandenborstel is gemaakt van bamboe, één van de snelst groeiende gewassen ter wereld dat onwijs veel CO2 opneemt. Door bamboe tandenborstels te gebruiken kun je flink wat plastic afval besparen (bron). Het was een bijzondere ervaring toen ik voor het eerst de tandenborstel in mijn mond stopte, want een houtachtige smaak is niet te vermijden. Na een tijdje raak je er wel aan gewend. Ik gebruik de tandenborstel nu voor een week en de smaak is nu een beetje geaard. Op de verpakking staat trouwens dat je de tandenborstel het beste na drie maanden kunt vervangen, of na ziekte. Als dat het geval is, schaf ik zeker een nieuwe tandenborstel van NextBrush aan! Dit vind ik echt een aanradertje, hoor: hij poetst goed, want je komt door de middelgrote haartjes overal bij.

NEXTBRUSH MEDIUM 3,50

 

6. TANDPASTA

En bij een tandenborstel hoort natuurlijk tandpasta! Daar heeft ZustainaBox goed over nagedacht. Door je tanden te poetsen met standaard tandpasta spoel je dagelijks flink wat kunstmatige stoffen door je mond (én door het afvoerputje, zo de natuur in). In sommige tandpasta zit namelijk microplastic vewerkt, minuscule deeltjes plastic die uiteindelijk via het riool in de oceaan belanden (tip: lees dit artikel om meer te weten te komen over microplastic. Aanradertje!). De tandpasta van Ben & Anna in de box is gemaakt van natuurlijke materialen. Bovendien zit het in een glazen pot, dat een stuk beter te recyclen is dan de plastic tubes die we gewend zijn. Door over te stappen naar deze tandpasta bespaar je jezelf én het milieu dus een hoop troep en plastic (bron). Door deze tandpasta krijg ik telkens zin om te poetsen. Ik weet niet waardoor het komt: door de heerlijke mintachtige geur, of doordat ik gefascineerd ben door het idee dat de tandpasta met een spatel op de tandenborstel gesmeerd moet worden. I don’t know, wat ik wél weet, is dat ik deze tandpasta zeker weten opnieuw aan ga schaffen als ‘ie op is. Oh, en nog een grappig feitje: ik lees nu pas, tijdens het schrijven, dat de tandpasta die ik heb gekregen voor wittere tanden is. Vorige week kreeg ik nog een compliment van mijn schoonvader dat mijn tanden zo wit waren! Haha, zou het stiekem door deze tandpasta komen? (;

TANDENPASTA WHITENING 6,99

 

7. BLOEIPOTLODEN

Oh, potloden. Die bestaan natuurlijk ook nog!, dacht ik toen ik deze potloden van Bloom your Message uit de nieuwste ZustainaBox viste. Dit zijn echter niet gewone potloden: in het uiteinde zitten kleine zaadjes. Als je dit deel van het potlood in een potje met aarde stopt en het water geeft, groeien er vanzelf bloemetjes of kruiden uit. Bij iedere consument verschilt het welke zaadjes je krijgt: ik kreeg potloden met zaadjes van onder andere vergeet-mij-nietjes en cherrytomaatjes. Ik gebruik eigenlijk nooit potloden, maar het loont dus wel om ze op te maken. Ten eerste maak ik hier mezelf blij mee, omdat ik vaarwel kan zeggen tegen de eindeloze aantallen slingerende plastic pennen in huis. Ook maak ik de bijen en andere insecten blij wanneer ik de potloden op heb gemaakt en de zaadjes eindelijk kan planten! Misschien was het trouwens handig geweest als er een puntenslijper in de box zou zitten. ZustainaBox heeft namelijk bij de andere producten overal aan gedacht: bij de tandenborstel zat tandpasta, bij de shampoo een zeephouder… Dat is een kleine opmerking, voor de rest ben ik helemaal blij met de potloden!

SPROUT BLOEIPOTLODEN 11,00

 

8. BLOEIKAARTEN

Het probleem met kaarten is altijd dat je er meestal veel moeite in steekt om ze te schrijven en er überhaupt één te vinden (ten minste: ik kan altijd urenlang zoeken naar dé perfecte kaart voor een persoon), maar ze meestal toch op een stapel oud papier belanden. Think again. Deze kaarten zijn gemaakt van duurzaam bloeipapier waar kleine zaadjes in zitten. De ontvanger kan het kaartje onder een dun laagje aarde stoppen en water geven. Na een tijdje groeien hier kruiden of bloemen uit, net zoals de potloden die ik hierboven heb beschreven. Hoe leuk! Ik heb er nu al zin in om een kaart te versturen (of geven) en dan de reacties van de ontvanger te horen en zien. Nu hoef ik mij nooit meer schuldig te voelen als ik een kaartje aan iemand wil geven. (;

BLOEIKAARTEN 6,33

Zo, dat waren alle producten. Ik ben in ieder geval heel enthousiast geworden over de inhoud van de box. Als jij dat ook bent, wil ik jou graag de kans bieden om deze box uit te kunnen proberen. Dat kan met de volgende code, waarmee je €5,- korting krijgt: ref8998221. Wacht echter niet te lang met aanmelden, want er zijn namelijk maar vijfhonderd boxen beschikbaar! Het is ’t proberen waard, ik kan echt zien dat er veel moeite in de doos is gestopt. Ook is de service echt top: ik bestelde deze box een dag te laat, maar Ruben van ZustainaBox was zo lief om een uitzondering voor mij te maken en toch nog de box naar mij op te sturen.

Q: WAT VIND JIJ HET LEUKSTE PRODUCT IN DE ZUSTAINABOX VAN JULI?

20 Comments

 • Reply ingrid 12 juli 2019 at 15:00

  wat leuk zeg. ik kende deze box nog helemaal niet. fijne producten en nog duurzaam ook. ik ben benieuwd naar de tandpaste

  • Reply Anke 12 juli 2019 at 17:13

   De tandpasta is echt heel fijn! Gewoon proberen zou ik zeggen. (:

 • Reply Nicole Orriëns 12 juli 2019 at 15:06

  De bloeikaarten en dat mooie stuk zeep vallen mij vooral op. Wat een leuke producten zeg.

  • Reply Anke 12 juli 2019 at 17:12

   Ja hè!

 • Reply Eileen 12 juli 2019 at 21:47

  Ik kende het nog niet, maar dit ziet er echt leuk uit! Daarnaast lijken de producten ook echt fijn en waar je echt iets aan hebt. De bloeikaarten lijken me ook erg leuk!

  • Reply Anke 13 juli 2019 at 14:44

   Ik heb bijna alle producten al gebruikt, dus ik heb er zeker iets aan! (:

 • Reply Caroline 13 juli 2019 at 08:50

  Hoe leuk, ik kende het nog niet. Lijkt me een prachtige box vol duurzame en bewuste keuzes.

  • Reply Anke 13 juli 2019 at 14:39

   Het is ook echt een prachtige box, ben er nog steeds super blij mee!

 • Reply Manon 14 juli 2019 at 18:46

  Heel leuk dit! Vooral de bloeikaarten vind ik echt leuk! Kan je wel met inkt erop schrijven?

  • Reply Anke 15 juli 2019 at 12:21

   Dat moet wel lukken denk ik! De kaart is gelukkig heel stevig. (:

 • Reply Gabrielle 15 juli 2019 at 09:07

  Toffe producten ik had nog nooit gehoord van de Zustainabox maar ik ga toch echt overwegen deze ook te gaan aanschaffen!

  • Reply Anke 15 juli 2019 at 12:24

   Leuk dat je gaat overwegen de ZustainaBox aan te schaffen!

 • Reply Wanda 15 juli 2019 at 17:05

  Goh, wat zijn er toch veel van dit soort boxen in omloop, ik verbaasd me daar steeds weer over. Bij deze valt vooral de zeep en de tandpasta mij op.

  • Reply Anke 16 juli 2019 at 17:03

   De tandpasta is mijn grote favoriet!

 • Reply Josan 16 juli 2019 at 07:10

  Ik poets ook al jaren elektrisch. Bewust omdat ik heel snel iets aan mijn gebit heb en ik elektrisch poetsen mijn tanden echt veel beter schoonmaakt dan hand. Nu ben ik benieuwd hoe schoon maakt die bamboe tandenborstel je tanden?

  • Reply Anke 16 juli 2019 at 17:15

   De bamboe tandenborstel maakt mijn tanden prima schoon, ik kan namelijk door de middelgrote haartjes overal bij komen!

 • Reply Mandy 16 juli 2019 at 22:17

  Wauw! Ik ben echt om. Wat lijken me dit leuke boxxen! Alleen ik vind ze best prijzig.. maar ik vind het idee echt onwijs cool!

  • Reply Anke 17 juli 2019 at 10:57

   De prijs vind ik zelf ook een nadeel… gelukkig heb ik een kortingscode, heb je die al gezien?

 • Reply Riek Muijen 5 januari 2020 at 16:30

  Mooie producten ga ik eens naar kijken.Leuk cadeau straks voor moederdag.

 • Leave a Reply