DUURZAME KLEDINGMERKEN

Ervaring leert: hoe meer je je gaat verdiepen in de allesverwoestende kledingindustrie, hoe meer je de drang krijgt er iets aan te doen. De keuze om te kiezen voor duurzame kleding is dan ook snel gemaakt. Voor de mensen die niet weten waar ze moeten beginnen, is dit artikel perfect. Maak je klaar voor een guide vol feiten, duurzame kledingmerken én tips.

We beginnen meteen met een harde feit: Nederlanders kopen gemiddeld maar liefst 46 kledingstukken per jaar, volgens een onderzoek gehouden in 2017. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam en MVO Nederland deelden het totaal aantal gekochte kledingstukken in Nederland door het aantal inwoners en kwamen zo tot dit aantal. De gemiddelde prijs van die nieuwe kledingstukken is ongeveer zestien euro per stuk (bron). En die (lage) prijs wordt vervolgens weer betaald door arbeiders in de fabrieken, die dagenlang werken onder slechte omstandigheden om de nieuwste modetrends voor jou in elkaar te flansen. Maar dat is niet het enige slechte nieuws. Hier de feiten van fast fashion op een rij:

-Conventionele mode bevat veelal voor de consument kankerverwekkende verf en finish.
-Niet-biologisch katoen is slecht voor landbouwgrond en boeren vanwege het pesticidegebruik (15% van alle gebruikte pesticides heeft te maken met katoenteelt).
-Conventionele mode houdt geen rekening met de belangen van dieren.
-Conventionele mode brengt/houdt veel boeren en miljoenen arbeiders in moderne slavernij.
Fast fashion is op alle gebieden destructief, milieubelastend, mens en dier-onterend en vernietigend voor onze binnensteden.

Bron feiten

Jep, dat is niet zulke leuke informatie. Gelukkig kun je er zelf genoeg aan doen om je impact te verkleinen op de kleding-industrie. Maak bijvoorbeeld van tweedehands kleding shoppen een sport én verkoop je kleding als je het niet meer nodig hebt. Gooi het in ieder geval niet weg! Ook kun je het French Wardrobe System hanteren, waarover ik al een blogpost heb geschreven. Verder kun je kledingstukken kopen met duurzaam geproduceerde stoffen, bijvoorbeeld biologisch/gerecyclede katoen. Welke kledingmerken dit realiseren, lees je in dit artikel!

 

WOORDENBOEK (Deze begrippen zal je nog vaak tegenkomen in de tekst…)

GOTS = Dit begrip wordt vaker genoemd in de tekst. Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel. GOTS gaat uit van 100% biologische grondstof en kleding. Textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan (bron). Onder andere Miss Green, Armed Angels en Jan ‘N June zijn GOTS-gecertificeerd.

FWF = Deze foundation is opgezet door een Nederlandse organisatie die streeft naar goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in landen waar kleding wordt geproduceerd voor de Nederlandse en de Europese markt.

IVN BEST = De IVN-norm biedt ecologische kwaliteit en promoot milieuvriendelijke textiel- en lederproducten. Gecertificeerd textiel mag het IVN certified- of IVN certified BEST-label dragen. Slechts een beperkte groep producten kan aan deze norm voldoen en de minimumeis voor deze certificering is de Global Organic Textile Standard (bron).

GRS = bedoeld voor bedrijven die het gerecyclede materiaal in hun producten (zowel eindproducten als tussenstadia) willen controleren en die willen waken over de maatschappelijke, ecologische en chemische impact van hun productie. De norm is bedoeld voor bedrijven die katoen ontpitten, spinnen, weven, breien, verven, bedrukken en naaien in meer dan vijftig landen (bron).

Oekotex®-Standard 100 = een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker (bron).

 

1. ARMED ANGELS

Het Duitse merk Armedangels maakt voornamelijk gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen, organisch linnen en zelfs gerecycled plastic. Bovendien is de gehele collectie GOTS-gecertificeerd én is het merk sinds 2015 lid van de Fair Wear Foundation (FWF). Dit allemaal maakt Armedangels één van de duurzamere modemerken, met een unieke, meestal kleurrijke collectie. Ze verkopen van alles waar je modehart vast sneller van gaat kloppen, van tops tot broeken.

DENIAA TROPICAL SPIRIT 119,90 // LIARAA DENIM SKIRT 79,90

 

2. SISTERHOOD

Voor Sisterhood is het erg belangrijk dat de kledingstukken die ze verkopen geen ‘lelijk verleden’ (ugly past) hebben. Dit probeert het kledingmerk te bereiken door met een kleine fabriek te werken, waar ze een goede werkrelatie mee hebben. Deze fabriek produceert de designs van Sisterhood en verzekert hen dat er geen verspilling en smerige chemicalieën aan het productieproces te pas zijn gekomen. De werknemers krijgen een eerlijk loon en Sisterhood beweert regelmatig een bezoekje te brengen aan de fabrieken, om er zeker van te zijn dat er veilig wordt gewerkt. De kleding van Sisterhood kenmerkt zich door het gebruik van vrouwelijke pasvormen en vrolijke printjes en kleuren, die je in jouw kledingkast wil en moet hebben.

JACY SLIP 53,94 // ERIS TEE 33,79

 

3. FILIPPA K

Filippa K ademt duurzaamheid. In 2030 hoopt het merk volledig circulair te zijn. Dat betekent alleen maar duurzame materialen, ontwerpen die recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn en een verantwoorde manier van produceren. Filippa K ontwerpt kledingcollecties voor vrouwen én mannen, inclusief schoenen, tassen en accessoires. Voor minimalistische kledingstukken ben je hier op het juiste adres, als je een groot budget hebt ten minste: de prijzen kunnen namelijk variëren van €50 tot €300. Te veel geld? Op de site van The Next Closet kun je de pareltjes van Filippa K tweedehands scoren, met een meestal iets zachter prijsje.

INDRA COTTON SILK SHIRT 175 // PLEATED DRESS 295

 

4. JAN ‘N JUNE

Dit merk gelooft dat betaalbare mode niet een wisselwerking (trade-off) is tussen winst, mensen of onze omgeving. Jan ‘N June produceert in Polen, in het plaatsje Wroclaw, in een fabriek die familie-eigendom is. Alle materialen die in de fabriek worden verwerkt zijn gecertificeerd. De materialen die ze gebruiken, zijn onder andere organisch katoen, organisch linnen en gerecyclede matrialen, zoals polyester en polamyde. Verder is het merk aangesloten bij GOTS, IVN BEST, GRS en Oekotex®-Standard 100. Nog een reden om een kledingstuk van Jan ‘N June aan te schaffen, is dat de kartonnen dozen waarin jouw kledingstukken worden verzonden, recyclebaar zijn. Ook stoppen ze kleding niet in plastic tijdens het verzenden. Do I need to say more?

MIDI SLIP DRESS CAPRI LEMON 95,00 // TOP LUCCA RIB WHITE 55,00

 

5. PEOPLETREE

People Tree zag in 1991 het levenslicht. Oprichtster Safia Minney wilde met het merk de impact op de natuur verminderen, door gebruik te maken van biologisch gecertificeerd katoen, natuurlijke verfstoffen en gerecyclede materialen. Leuk feitje: Safia heeft ook meegewerkt aan de documentaire The True Cost, een aanrader als je meer te weten wil komen over bewustwording in de kledingindustrie.

RED WRAP DRESS 99,00 // OLIANA JUMPSUIT 119,00

 

6. TEYM

Dit merk doet niet aan seizoensgebonden collecties. Het resultaat? Vijf klassiekers die in elke kledingkast passen. Vanaf 2015 heeft Teym elk jaar één klassieker ontworpen: een parka, tas, sweater, sweatsuit en het nieuwste ontwerp is een T-shirt. Deze ontwerpen worden gemaakt in Amsterdam en geproduceerd in Europa. Een gezonde werkomgeving en eerlijk loon voor de mensen met wie ze daarbij samenwerken zijn een must, en niet zomaar een fijne bijkomstigheid. Je kunt wel zeggen dat Teym mijn hart heeft gestolen, dat van jou ook?

THE T-SHIRT 39,00 // THE V-NECK SWEATER 129,00

Andere duurzame merken die het checken waard zijn:

 • Miss Green
 • GOAT.
 • Alchemist

Q: Welke kledingmerken ontbreken er nog in dit lijstje volgens jou?

Bron uitgelichte afbeelding

Dit artikel is geïnspireerd op de ethical denim guide van Fair Friday.

20 Comments

 • Reply Felice Veenman 13 juni 2019 at 18:36

  dank ! dit is een goed blog, ik hoor namelijk bij die mensen die proberen zich niet al te vervuilend te kleden. Ik mijd ook de grote goedkope merken, omdat je daar altijd in de verleiding komt teveel te kopen..
  En ik ben een kringloper, ook heb ik een cirkel vriendinnen waar mee we regelmatig kleren ruilen ( dat is nog gezellig ook )

  • Reply Anke 14 juni 2019 at 10:19

   Wat goed dat je ook bij de mensen hoort die zich niet al te vervuilend kleden! En het is inderdaad verleidelijk om te veel te kopen bij goedkope merken. Ik denk dan meestal aan de miskopen die ik heb gedaan bij een goedkoop merk. Dat weerhoudt mij ervan om nog iets te kopen van dat merk, ik koop nu liever wat duurders dat écht van goede kwaliteit is, dan kan ik er ook veel meer van genieten. Wat leuk dat je kleding ruilt met vriendinnen, zou ik ook eens wat vaker moeten doen!

 • Reply An 13 juni 2019 at 21:31

  Dit is echt waardevolle info. Ik sla je artikel op! Bedankt.

  • Reply Anke 14 juni 2019 at 10:20

   Dat vind ik leuk om te horen! (:

 • Reply Mandy 14 juni 2019 at 06:52

  Wat een leuke en interessante blog! Ken je de app united wardrobe? Daar koop ik vaak tweedehands kleding!

  • Reply Anke 14 juni 2019 at 11:19

   Die app ken ik! Ik verkoop (en koop) er ook tweedehands kleding, love it.

 • Reply Rory 16 juni 2019 at 21:25

  Goed om te lezen. Via Jelle Derkcx van Growthinkers ben ik al een beetje op de hoogte, maar hierin staan ook weer merken en tips waar ik wat van kan leren. Ik probeer steeds meer in mijn eigen kast te shoppen, of tweedehands. En mijn kleding (waar ik heel lang mee doe) geef ik sowieso ook weg aan familie en vrienden.

  • Reply Anke 17 juni 2019 at 19:24

   Wat goed dat je steeds vaker tweedehands kleding shopt en je jouw kleding aan familie en vrienden geeft!

 • Reply Lodi 18 juni 2019 at 09:37

  Wat goed dat je tips geeft over kledingmerken die wel duurzaam werken. Ik vind vooral het idee van TEYM heel goed, een basis item, waar je lang mee doet. Ik schrik best als ik zie wat de gemiddelde Nederlander koopt aan kleding. Pfff wat veel.

  • Reply Anke 18 juni 2019 at 10:24

   Jaa, wij Nederlanders kopen echt veel kleding, hè!

 • Reply Anja - Minimalist Dutchie 18 juni 2019 at 10:08

  Mooie merken heb je erbij staan. Ik vind sommige heel erg bij me passen en anderen juist weer niet – maar denk dat dat ook positief is, haha. Leuke blog heb je!

  • Reply Anke 18 juni 2019 at 10:27

   Bedankt voor het compliment! (: Alleen maar goed trouwens dat niet alle merken bij je passen, anders was je snel blut geweest denk ik, haha!

 • Reply ingrid 20 juni 2019 at 19:39

  wat leuk om een paar mooie voorbeelden met mooie kleding te zien

  • Reply Anke 25 juni 2019 at 09:55

   Ja hè! (:

 • Reply Maaike 27 juni 2019 at 22:34

  Wat een interessant artikel en ik koop tegenwoordig ook heel bewust mijn kleding.

  • Reply Anke 28 juni 2019 at 21:26

   Wat goed, ga zo door!

 • Reply Wanda 29 juni 2019 at 20:44

  Mooi dat je ook direct wat voorbeelden van merken noemt, want ik moet eerlijk toegeven dat ik er zelf niet zo actief mee bezig ben en dus ook niet weet welke merken duurzaam zijn en welke niet.

  • Reply Anke 1 juli 2019 at 19:30

   Hopelijk heb ik je geïnspireerd om meer actief te zijn met duurzaamheid! (:

 • Reply Manon 15 juli 2019 at 16:45

  Ik kende Alchemist en Fillipa K van naam, maar wist niet dat ze hierom bekend staan. Leuk om te lezen, ik ben weer wat feitjes rijker.

  • Reply Anke 15 juli 2019 at 16:51

   Goed om te horen dat je weer wat feitjes rijker bent!

  Leave a Reply