ECO-PROOF ZWEMKLEDING

De geur van zonnebrand dringt onze neuzen binnen, evenals de lucht die wordt gecreëerd door barbecues die worden aangestoken. Oftewel: de zomer is begonnen! Daarom vond ik het hoog tijd om een artikel te schrijven over duurzame zwemkledingmerken. Een paar weken geleden heb ik nog een artikel geschreven over duurzame kledingmerken, vandaar vond ik het eerst niet nodig om wéér eco-vriendelijke merken te benoemen. Maar voordat jullie niet weten waar je duurzame bikini’s of badpakken moet halen en wanhopig jouw slag slaat in bijvoorbeeld de H&M, wilde ik graag dit artikel maken. Hier komen ze: vijftien duurzame badkledingmerken waarbij je zonder schaamte jouw producten kunt aanschaffen!

1. WOODLIKE OCEAN

Woodlike Ocean is voor de moderne vrouw die een gezonde levensstijl omarmt. Als je bewust en genereus bent voor het milieu, durf ik te wedden dat dit merk goed bij je past. De zwemkleding van Woodlike Ocean kenmerkt zich door het gebruik van duurzame en luxe Italiaanse stof. Dit weefsel bestaat uit 78% geregeneerd nylon, dat voornamelijk is gemaakt van bijvoorbeeld rondzwervende visnetten in de oceaan. Leuke bijkomstigheid: voor elke gekochte bikini of badpak doneer je als koper een directe gift aan het Healthy Seas-initiatief. Eén van hun hoofdactivteiten is het herstellen van visnetten samen met vrijwillige duikers. Dat verzacht de pijn in je portemonnee hopelijk een beetje, want de zwemkleding van dit merk is niet aan de goedkope kant: voor een badpak betaal je al snel rond de 160 euro.

CORAL BUSTIER TOP WHITE BIRD 91,00 // SOLE ONE PIECE REVERSIBLE BLACK GREY 159,00

 

2. BOO SURFWEAR

Elke bikini of badpak van dit merk vindt zijn roots in de oceaan. Boo Surfwear werkt samen met onder andere Ecofil, een merk dat een actieve bijdrage levert aan het welzijn van onze oceanen. De zwemkleding wordt gemaakt met ECONYL, een vezel geregeneerd uit afval vóór en na de consumptie. Daaronder worden oude visnetten, nylon schroot en tapijtdons verstaan. Om de producten rekbaarder en duurzamer te maken, vertrouwt het merk op Lycra Extra Life, de tweede vezel in de stof van de zwemkleding. Het maakt de bikini’s en badpakken bestand tegen zout water, zonnebrand, chloor en UV-licht. Het resultaat: badkleding met levendige kleuren én een tweezijdig ontwerp. Je kunt kiezen uit twee verschillende looks doordat je jouw bikini of badpak aan twee kanten kunt dragen.

BINGIN SWIMSUIT 119,00 // IPANEMA TOP 69,95

 

3. PIWARI

PIWARI is making sustainable fashion sexy again. Dat is het eerste wat in mij opkwam toen ik naar de zwemkleding van dit merk keek. PIWARI heeft, als ik het zelf mag omschrijven, een minimalistische stijl. Letterlijk en figuurlijk: verwacht veel bloot en neutrale kleuren. Maar als we verder kijken dan dat, valt het op dat ook PIWARI gebruikmaakt van ECONYL. Wat verder echt een goede zaak is, is dat het merk alleen kleding op bestelling maakt, zodat er geen producten verspild worden. Door deze filosofie te volgen, verzet PIWARI zich tegen de milieucrisis die veroorzaakt wordt door de alsmaar groeiende kledingindustrie. Net als de onderbetaling of niet-betaling van de werknemers in fast-fashion-bedrijven.

SOUTHERN CROSS CLASSIC 189,00 // RA 119,00

 

 

4. THE GREEN LABELS

Naast kledingstukken verkoopt The Green Labels ook zwemkleding. Het merk wil graag een wereld zien waarin mensen makkelijk producten kunnen vinden en kopen die een positieve impact hebben, zowel op zichzelf als op de wereld. Door de vraag naar duurzame mode toegankelijk te maken, hoopt The Green Labels andere kledingmerken aan te moedigen om ook over te stappen naar een duurzamer model. Het groene label maakt duurzaamheid beter bereikbaar door onder andere labels die lokaal produceren te steunen. Ook worden er organische en natuurlijke materialen gebruikt bij het maken van de (zwem)kleding. De bikini’s en badpakken van het merk zijn heel vrouwelijk en vrolijk: ze bevatten bijna allemaal een bloemetjesprint. Om verliefd op te worden.

DAISY HIGH WAISTED BIKINI BY LEMON SPICY 107,00 // ROSINA SCOOP CHEEKY BIKINI BY LEMON SPICY 107,00

 

 

 5. REFORMATION

Er zijn mensen die onze kledingstukken maken en daarvoor onder vreselijke arbeidsomstandigheden werken. Dat moet anders, dacht het kledingmerk Reformation. Daarom hebben ze hun eigen duurzame fabriek in Los Angeles gebouwd, waar ze werken met mensen over de hele wereld. Het merk organiseert hierbij rondleidingen in de fabriek, zodat je kunt zien welke mensen jouw schoenen, jeans, bikini of zelfs trouwjurk maken. Wat ik zo goed vind aan Reformation, is dat ze laten zien dat duurzame kleding niet suf hoeft te zijn. Kijk maar eens naar de zwemkleding: er komt panterprint voorbij, evenals een toffe bloemenprint. Beide helemaal on-trend!

Tropicana One Piece 112,43 // COMO BIKINI BOTTOM 59,73

 

6. HALLA HALLA

De badkleding van Halla Halla is geïnspireerd op stranden, oceanen en oerwouden in de tropen en de toewijding om deze te behouden. De twee oprichtsters van dit merk woonden eerst in het koude Finland, maar besloten om de wereld rond te reizen om te surfen. Daarbij hebben ze veel van de zon genoten, maar ook kennisgemaakt met verschillende culturen. De zonneschijn en het geluk wil het duo graag delen met de rest van de wereld, en zo is Halla Halla ontstaan. Alle producten van dit merk zijn milieuvriendelijk, creatief en ontworpen voor degenen die een passie delen voor de zon, zweet en zout water. Het resultaat: zwemkleding die veelzijdig en geschikt is voor dagelijkse (water)activiteiten. Drukke en unieke prints zijn kenmerkend voor Halla Halla, evenals de bikini’s en badpakken die tweezijdig zijn te dragen.

 

CLASSY ONE PIECE NALA 90,00 // CLASSY ONE PIECE RAVE 90,00

 

7. BATOKO

BATOKO is een klein, onafhankelijk zwemkledingmerk dat zich vestigt in de Noord-Westkust van Engeland. Het merk maakt badpakken die leuk, comfortabel en rommel zijn. Letterlijk: de badkleding van BATOKO is gemaakt van 100% gerecycled plasticafval dat anders in de zee zou zijn beland. De badpakken worden geproduceerd in een gecontroleerde fabriek in China, die de nodige maatregelen neemt voor de milieu-aantasting. Ook worden de arbeidsprincipes die zijn vastgelegd in de BSCI Gedragscode gevolgd en nageleefd. Dit bevat onder andere eerlijke beloning, geen gedwongen (kinder)arbeid, fatsoenlijke werkuren, geen discriminatie en gelijke kansen. Verder wil het merk duurzaamheid toepassen door gerecyclede en composteerbare materialen te gebruiken tijdens het verzenden.

PUFFIN 56,05 // LOBSTER 56,05

 

 

Andere duurzame zwemkledingmerken die het checken waard zijn:

 • Sixty Ninety
 • Anekdot
 • CURMS
 • Ruby Moon
 • Klow
 • Crystal Flow
 • Ocean Child
 • All Sisters

Q: Wat is jouw favoriete zwemkledingmerk?

Bron uitgelichte afbeelding

22 Comments

 • Reply Lodi 26 juni 2019 at 15:34

  Mooie badkleding met een mooie boodschap, eerlijk is eerlijk ik hou weinig rekening met eco-proof als ik kleiding kop, maar puur omdat ik me hier nooit in verdiept heb. Ik koop niet zo veel kleding en zeker een bikini daar doe ik lang mee, dus hier bewuster naar kijken is helemaal niet verkeerd. Bedankt voor de inspiratie.

  • Reply Anke 27 juni 2019 at 15:43

   Graag gedaan! (:

 • Reply Wanda 26 juni 2019 at 20:07

  Ik moet eerlijk bekennen dat als ik kleding koop dat ik niet echt rekening hou met het feit of het duurzaam is of niet. Ik kijk dan vooral of ik het mooi vind, het nodig heb, of het goed zit en of de prijs mij aanstaat. Op zich is het wel goed om hier bewuster mee om te gaan, omdat elke kleine verandering op dat gebied een stap in de juiste richting is.

  • Reply Anke 27 juni 2019 at 15:42

   Zo is het: met kleine stapjes kom je er ook!

 • Reply Alexandra 26 juni 2019 at 20:33

  Geweldig initiatief, maar als plussize ga ik er niet inpassen. Recycling is een geweldig iets, het is jammer dat de producten nog aardig prijzig zijn. Niet iedereen kan zich dat veroorloven.

  • Reply Anke 27 juni 2019 at 15:41

   Tot nu toe heb ik nog geen duurzame merken gezien die kledingstukken verkopen met plussize maten. Terwijl ik vind dat eco-vriendelijke mode voor iedereen toegankelijk moet zijn. Je hebt mij stiekem wel geholpen aan een nieuw idee: de volgende keer kan ik wel een artikel maken over duurzame kledingmerken met plussize maten! (:

 • Reply Manon 26 juni 2019 at 21:57

  Interessante info! Leuk dat je van dat ene merk ook de badpak andersom kan dragen!

  • Reply Anke 27 juni 2019 at 15:36

   Goed om te horen dat je de informatie interessant vindt!

 • Reply nicole 27 juni 2019 at 09:02

  Ik vind het idee van duurzame badkleding mooi, maar die prijzen! Niet te doen! Bijna tweehonderd euro voor een bikini. Dat is voor mij te duur.

  • Reply Anke 27 juni 2019 at 15:36

   Dat is inderdaad wel even schrikken hè, die prijs! Als duurzame mode zich meer gaat ontwikkelen, denk ik wel dat de prijzen goedkoper worden. Ten minste, dat hoop ik!

 • Reply Krystle/Batboy 28 juni 2019 at 09:38

  Het idee is super , maar ik vind ze wel heel erg prijzig dus zal er geen kopen. Ze zijn daarentegen wel erg mooi!

  • Reply Anke 28 juni 2019 at 21:25

   Mooie zwemkleding hè! (: Ik hoop dat de prijzen wat gaan zakken, zodat de duurzame bikini’s en badpakken door iedereen gedragen kunnen worden.

 • Reply Skincarebynaomi 28 juni 2019 at 20:54

  Erg goed initatief dat deze keuze bestaat, maar ik vind dit echt veel tr veel geld voor badkleding.. dan vind ik een h&m/hunkemoller bikini even goed ook al is het dan wat slechter voor het milieu. We kunnen niet perfect zijn.

  • Reply Anke 28 juni 2019 at 21:21

   Ik begrijp helemaal dat je dit te veel geld vindt voor zwemkleding! Het verschilt ook per persoon: iemand die zich veel bezighoudt met duurzaamheid, heeft het er misschien wel voor over om gemiddeld rond de 160 euro te betalen voor één bikini of badpak. (:

 • Reply Rory 29 juni 2019 at 12:00

  Wat een prijzen inderdaad. En gisteren hoorde ik nog bij een presentatie wat het effect kan zijn van (geen biologische) zonnebrandcrèmes op de omgeving. Het is jammer dat ook dat hoge prijzen oproept. Ik vind het merk REFORMATION overigens erg mooie zwemkleding hebben. Helaas heb ook ik hier niet het geld voor. Ik doe overigens járen met zwemkleding (wat ik heb is van recent maar ook van een jaar of vijftien geleden en dat draag ik nog).

  • Reply Anke 29 juni 2019 at 19:58

   Als je al jaren met hetzelfde bikini/badpak doet, ben je al duurzaam bezig. Dus ik kan alleen maar zeggen: ga zo door!

 • Reply Mandy 30 juni 2019 at 06:40

  Hier staat zeker mooie zwemkleding tussen maar wow, wat een prijzen! Dat zou ik er persoonlijk nooit voor over hebben

  • Reply Anke 1 juli 2019 at 19:23

   Dat verschilt natuurlijk per persoon hoeveel je er voor over hebt!

 • Reply Dhini 30 juni 2019 at 23:55

  Wat mooi zwemkleding maar wel prijzig

  • Reply Anke 1 juli 2019 at 19:19

   Ja hè!

 • Reply Liz 5 juli 2019 at 10:32

  Leuke zwemkleding! Zitten zeker een paar items bij die ik graag zou willen toevoegen. Ik heb zwemkleding van allerlij merken die voor de geotere buste zijn gemaakt.

  • Reply Anke 5 juli 2019 at 17:20

   Wat houdt je tegen om de items aan te schaffen? Gewoon doen, hihi! Go treat yourself. (:

  Leave a Reply